Tips och råd: Vad är lårskav och hur kan det förebyggas?

Lårskav är ett vanligt problem som många människor möter, särskilt under sommaren när det är varmt och fuktigt ute. Det uppstår när huden på insidan av låren gnider mot varandra, vilket orsakar irritation, rodnad och obehag. I svåra fall kan det leda till smärtsamma blåsor och öppna sår. I den här texten kommer vi ge vår bild av de vanligaste orsakerna och symtomen på lårskav och några tips på hur man kan förebygga det på olika sätt. 

Kom ihåg att det inte finns en och samma lösning som funkar för alla, eftersom alla skaver olika, och i olika situationer. Hoppas att du kan hitta något som funkar för dig! 

Orsaker till lårskav 
Den främsta orsaken till lårskav är hudfriktion. När huden på insidan av låren är fuktig och går emot varandra upprepade gånger orsakar det irritation och kan så småningom leda till skav. Detta kan orsakas av flera faktorer: 

 1. Luftfuktighet: Höga luftfuktighetsnivåer kan orsaka svettning, vilket kan göra huden på insidan av låren fuktig och klibbig. 
 2. Klädval: Att bära kläder gjorda av syntetiska material kan förvärra  problemet eftersom de tenderar att fånga fukt och värme. 
 3. Gener: Det många inte vet är att det till stor del handlar om hur ditt bäcken är format. Har du ett smalare bäcken så hamnar låren av naturliga skäl närmare varandra. 
 4. Träning: Högintensiv träning kan orsaka svettning och öka sannolikheten för skav. 
Symtom på lårskav
Symtomen på lårskav kan variera beroende på tillståndets svårighetsgrad. Milda fall kan orsaka rodnad och ömhet, medan svårare fall kan leda till smärtsamma blåsor och öppna sår. Några vanliga symtom på lårskav är till exempel: 
 1. Rodnad eller utslag på insidan av låren 
 2. Brännande eller stickande känsla 
 3. Klåda eller irritation 
 4. Smärta eller obehag när du går eller springer 
 5. Blåsor eller öppna sår i svåra fall 

Förebygga och behandla lårskav
Här kommer våra tips på sätt att förebygga lårskav. 

 1. Anpassa klädseln: Bomull och andra naturliga material andas och kan hjälpa till att absorbera fukt. Om du får lårskav för att det löst sittande tyget inte skyddar tillräckligt kan du istället prova ett par cykelbyxor, underkläder med längre ben eller mamelucker. 
 2. Använd kroppspuder: Applicering av kroppspuder kan hjälpa till att absorbera fukt och minska friktionen. Se till att applicera den i förebyggande syfte på insidan av låren. 
 3. Använd andra anti-skavprodukter: Det finns flera anti-skavprodukter tillgängliga på marknaden som kan hjälpa till att förhindra skav. Dessa inkluderar balsam, krämer och geler som utgör en barriär mellan huden och kläderna. 
 4. Håll dig torr: Att hålla huden på insidan av låren torr är avgörande för att förhindra skav. Efter att ha duschat eller svettats, klappa området torrt med en handduk och applicera sedan ett kroppspuder. 
 5. Behandla skavd hud: Om du upplever skav, se till att rengöra det drabbade området och applicera en lugnande kräm eller salva. Undvik att bära åtsittande kläder eller delta i aktiviteter som kan förvärra tillståndet. 

Lårskav kan vara ett obehagligt och smärtsamt tillstånd, men genom att försöka hålla sig torr, använda kroppspuder eller andra anti-skavprodukter kan du göra ditt bästa för att motverka det. 

Observera att detta är B.SALUS egna tips och råd – var noga med att rådgöra med din vårdgivare för att få rätt hjälp om du upplever stora problem, och för att utesluta eventuella underliggande medicinska tillstånd. 

/Jennifer på B.SALUS 

Tillbaka till blogg